2013. június 5., szerda

Zöldár, 2013 június 05. szerda


Második nap

Ma délelőtt 10 órakor a Duna vízállása Szentendrénél 559 cm volt. 24 órája 507 cm-en állt a mérce, vagyis fél métert emelkedett egy nap alatt.)

(Forrás)

Zajlik az élet Szentendrén!

Jönnek a turisták.
A kíváncsi "mindenható"
(Térkép)
Vagyis még nem a turisták, csak azok, akik miatt majd jönnek. Katasztrófát nézni.
Mert látták a "mindenható" médiában, hogy most  balhé van.

Végül is lehet jönni: van lapát, homok, zsák... mert segítség az - majd - kell! Nézelődni meg nem muszáj!
2002-ben az egyik cseh város vezetői maguk kezdték el szervezni a katasztrófa turizmust: a túra útvonalakat, a szállásokat. Plusz bevétel a városnak, kárenyhítésre.
Bár itt még kár nincs, de költség már van. Lehet, hogy nálunk is beválna, csak egy kis bátorság kellene, meg határozott kiállás. Ki kellene próbálni.
Mindenesetre a munkák folynak:
Egy kis segítség a régi gátnak
(Térkép)

A városban terjeng egy hír a mobilgáttal kapcsolatban: az, hogy túl alacsony. Nekem is annak tűnik első látásra.
Nos, a hozzáértők azt mondják, hogy jelenleg Szentendrén a MÁSZ (Mértékadó Árvízszint) értéke 104,95 mBf (a Balti-tenger szintje feletti magasság, nem vízmélység! :) ), így erre lett tervezve a gát. Azaz a terveken szereplő gát az érvényben lévő MÁSZ+1,35m-el épül, azaz nagyjából a 106 mBf magas lesz. Mivel a vízmérce 0 pontja 97,650 mBf van, ezért a legmagasabb ár, ami ellen védeni tud:
106 m - 97,65 m = 8,35 m-es árvíz
A vízügy honlapja szerint az eddig mért legnagyobb vízszint 758 cm volt.
Kínainak tűnik? Magyarul: kb. 1 m-el magasabb, mint a 100-120 évente előforduló legmagasabb árvíz, és 77 cm-el magasabb, mint az eddigi mért legmagasabb vízszint. Elvileg.

Az igazság az, hogy mióta csak szóba került a Duna korzó átépítése és az új mobil gát, forrnak az indulatok - pro és kontra. Főként kontra. De hát erre írtam tegnap, hogy a puding próbája majd hétvégén, jövő hét elején lesz. Addig a hír csak (rém-)hír.

És ha már a mobilnál tartok, halkan megsúgom, hogy ez igazából nem is gát, hanem mobil árvízvédelmi fal. (Ha esetleg vízügyes, vagy katasztrófavédelmis tévedne az oldalra...)

A bejegyzés elején említettem, hogy fél métert emelkedett tegnap óta a Duna. Tegnap még látszott a Bükkös gátján a suvadás. Ma már csak a védekezés előmunkálatai.
"Feszült várakozás"
(Térkép)



















Végül két kép a postás strandról, tegnap délelőttről és ma délelőttről:
Postás strand
(Térkép)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ezen a blogon embereket várok értelmes beszélgetésre, egymást tiszteletben tartva. Ha ezt értékeled, akkor örülök, hogy itt vagy! Ha nem, akkor kérlek, menj a máshová, a hozzászólásoddal együtt!
Hozzászólásodban légy kedves és segítőkész. Ha pedig vitába szállsz, a témát támadd, ne az embert.