2013. június 4., kedd

Zöldár, 2013 június 04. kedd

Első nap

Mától hivatalosan is vészhelyzet van. Délben elrendelte a kormány. Nincs mese: jön az árvíz.
Ausztriában 500 éve nem volt ilyen magas a Duna szintje. Vajon nálunk, Szentendrén mekkora lesz?
Ma délelőtt 10 órakor a vízállás 507 cm volt. Az eddig mért legnagyobb vízállás 758 cm volt.

Az 1965-ös árvíz
(Forrás)
A város nem először lát magasan álló Duna vizet. Az 1838-as jeges ár, amely Pest jelentős részét elöntötte, Szentendrén is komoly károkat okozott. Ezen kívül azonban az 1700-as évek második felében vagy tízszer, de még 1941-ben is elöntötte a víz a város alacsonyabban fekvő részeit. Aztán 1944-ben. Aztán 1954-ben. aztán 1956-ban.
És majdnem 1965-ben is, mikor megépült a Duna korzón a mostani gát. Nagy hirtelen, tervek nélkül, alapozás nélkül. De állta a sarat (vizet) még 2002-ben és 2006-ban is. (Igaz, meg is lett támogatva rendesen!)

Szóval éppen ideje volt valamit kezdeni a - majd 50 éves - hevenyészett építménnyel.
Sajtótájékoztató, háttérben a mobilgát
(Térképen)

És jött, látott, győzött. A mobil gát. A maga 1,3 milliárdjával és 333 m-es hosszával.
Bocsánat: még nem győzött. Azt majd csak az apadás után mondhatjuk ki. De remélni lehet, nem?
Ma megvolt a hivatalos bemutató, tájékoztató. Választott- és kinevezett vezetőink tájékoztattak Minket, Állampolgárokat (igen, nagy betűvel, mert én, naiv lélek, még hiszem, hogy demokráciában a vezetők szolgálják Polgáraikat, és nem fordítva), szóval tájékoztattak a sajtón keresztül, hogy: "Lám, itt van, minden rendben van."
Úgy legyen!

De azért mégis van 1-2 dolog, amin elgondolkodtam, és - állampolgárként, sőt: Állampolgárként - engedtesség meg, hogy gondolataimat szélnek (internetnek) eresszem!

No, akkor lássuk, mi is nyomja a bögyöm? Közelebbről megszemlélve városunk legújabb nevezetességét, mintha kissé alacsonyabbnak nézne ki, mint a régi, mindenképpen cserére érett gát (tessék szólni, ha nem így lenne!).
Új és régi találkozása
(Térképen)
Igen, igen! Ott, azon a bekarikázott részen!
Előtérben az új, elkövetkező napokban debütáló gátunk, mögötte pedig a régi - kiszolgált - töltésgát terméskő koronájával.
"Ez a 2006-os árvíz szintjét mintegy 70 centiméterrel haladja meg, és szükség esetén tovább magasítható" mondja az új mobilgátról Kádár Kristóf, a polgármesteri hivatal kommunikációs vezetője az MTI-nek.
Tudja Kádár úr, azért nyugodtabb lennék, ha az új lenne magasabb azzal a másfél arasszal! Ki tudja mit hoz még a jövő? A régi gátra még lehet hirtelen húzni egy "nyúlgátat", ha kell, mert elég széles, elfér rajta a homokzsák. Ugye az újat is meg lehet lehet valahogy emelni, ha kell?

Az utóbbi években néhányszor futott le nagy víz (árvíz!) a Bükkös patakon is. No, nem olyan vészesen, mint ahogy most jön a Dunán.  Aztán ahogy jött, másnapra, harmadnapra tovább is ment, mintha nem is lett volna. De ahhoz elég volt az ereje, hogy kikezdje, elmossa a töltés belső falának egy részét. Ahová most a Duna fog vissza támaszkodni, kicsivel talán tovább, mint ahogy a Bükkös szokta.
Suvadás a Bükkös patak töltésén 2010-ben 
Suvadás a Bükkös patak töltésén 2013-ban
(Térképen)
Azért három év hosszú idő. Illett volna már "meg- foltozni".

Ma délelőtt már nem nagyon látszott, mert a Duna Bükkösbe visszaáramló vize "jótékonyan" eltakarta, de tessék elhinni: az ott, a piros ellipszisben egy méretes, több éves folytonossági hiány a gáton. Lehet, hogy legközelebb, mikor ismét hozzáférhető lesz, érdemes lenne foglalkozni vele.

Szép ez az új mobil gát. Hogy jó-e? Puding próbája...
Puding és próbája
(Térképen)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Ezen a blogon embereket várok értelmes beszélgetésre, egymást tiszteletben tartva. Ha ezt értékeled, akkor örülök, hogy itt vagy! Ha nem, akkor kérlek, menj a máshová, a hozzászólásoddal együtt!
Hozzászólásodban légy kedves és segítőkész. Ha pedig vitába szállsz, a témát támadd, ne az embert.